Gastronomie

Faceţi cunoştinţă cu "zeul danez al gătitului": Rene Redzepi, cel mai bun bucătar din lume

21 apr 2012 2743 afişări de Radu Racu
Din aceeaşi categorie
Faceţi cunoştinţă cu "zeul danez al gătitului": Rene Redzepi, cel mai bun bucătar din lume

La Copenhaga i se spune "zeul nordic al gătitului". Revista Restaurant l-a declarat drept cel mai bun din lume, după retragerea legendarului Ferran Adria, cu al lui El Bulli. În acest moment ar putea patrona o reţea internaţională de restaurante, ar putea avea propriul lui canal de televiziune, dar el alege să rămână în capitala daneză, unde merge în fiecare zi la restaurantul său cu bicicleta, imediat după ce îşi lasă fetiţa de patru ani la gradiniţă, scrie revista Time.

La 34 de ani, Rene Redzepi este considerat un inovator al bucătăriei nordice. După ce decenii la rând restaurantele de top din regiunea scandinavă au oferit gurmanzilor mâncăruri de top din bucătăria internaţională, Redzepi a avut ambiţia să dezvolte o nouă elită gastronomică, bazată pe ingrediente locale, chiar daca uneori acestea sunt chiar furnici. "Furnicile daneze sunt delicioase, au o aromă foarte florală, foarte exotică şi sunt ale noastre", declară bucătarul, născut dintr-o mamă daneză care a lucrat casieră la o cantină, şi un tată macedonean, emigrat la Copenhaga.

După ce s-a retras de la liceu, Redzepi a încercat mai multe ocupaţii, până când a participat la un concurs culinar, unde a câştigat locul al doilea cu o reţetă de carne de pui în sos de caju, dobândită de la tatăl său.

A urmat apoi cursurui de bucătar în Spania şi Franţa, până când s-a hotărât să se stabilească înapoi în Danemarca. Alături de un alt "patriot" al gătitului, Claus Mayer, a încercat să autohtonizeze bucătăria de top. "Fiind o populaţie protestantă, la noi se mananca cartofi cu carne, apoi la muncă. Nu prea aveam cu ce să începem. Mai întâi am făcut cremă de zahăr ars cu ingrediente locale, dar era totuşi un desert franşuzesc", îşi aminetşte bucătarul, care a început să dezvolte feluri de mâncare din ierburi autohtone şi alge marine. Acum, după sute de excursii în pădurile daneze, Redzepi spune că a identificat majoritatea ingredientelor pe care le poate folosi în mâncărurile sale. "Am ajuns la punctul în care nu prea mai avem ce să descoperim. Acum trebuie mărturiseşte bucătarul.să găsim modalităţi noi de a folosi ce avem".